Over ons

Een hedendaagse gezonde, seizoensgebonden en duurzame Nederlandse keuken voor iedereen. Dat is het doel van De Tuin van Holland. Samen met een brede coalitie van chefs, boeren, artsen en ketenpartners werken we daar naar toe. Want één ding is inmiddels wel duidelijk: structurele oplossingen vragen inzet van de hele keten – van de boer tot in de keuken. Met hoogwaardige producten uit de regio dragen we bij aan de gezondheid van de agrarische sector, van onze bodem, ons water én van onszelf.

We streven naar een groot aantal De Tuin van Holland-restaurants, hotels, cateraars en werklocaties die samen de vraag naar hoogwaardige Nederlandse producten structureel vergroten. Zo bieden we steeds meer producenten de mogelijkheid om in te stappen in De Tuin van Holland, te verduurzamen en meer divers te gaan telen. Dit noemen we culinair gedreven voedselproductie. Met hoogwaardige producten uit de regio dragen we bij aan de gezondheid van de agrarische sector, van onze bodem, ons water én van onszelf. We geloven dat investeren in de ontwikkeling van onze gastronomie bijdraagt aan een hernieuwd bewustzijn over eten én een meerwaarde heeft voor toerisme en recreatie.

Wat is 'De Tuin van Holland'?

‘De Tuin van Holland’ is een naam met sterke historische wortels in de regio: ooit was het een middeleeuwse ridderorde en in de 17e eeuw omschreef een Franse bezoeker de stad Leiden met zijn groene ommelanden als ‘Tuin van Holland’. Zijn razend populaire reisgids zorgde ervoor dat deze naam internationale bekendheid kreeg.

Op die eeuwenlange regionale historie bouwen we voort. Met mooie streekproducten en culinair erfgoed, met pioniers en hun innovatieve technieken – vroeger en nu.

Met de kennis van vroeger en nu kijken we vooruit naar de toekomst. Op weg naar een lekkere, gezonde en duurzame keuken voor iedereen.

Natuurlijk is de Leidse regio al lang niet meer het centrum van onze agrarische bedrijvigheid. Veel van de destijds ontwikkelde teelten, innovaties en verhalen verplaatsten zich later naar elders in Nederland.  De aspergeteelt vond je eerst aan de kust, nu rondom Venlo. De Tuin van Holland-producten kun je daarom vinden in heel Nederland. Voor inkoop geldt uiteraard wel: zoek je producten liefst zo dichtbij mogelijk.

Verhalen als smaakmakers

Bij De Tuin van Holland beschouwen we verhalen als een van de smaakmakers van ons eten. Want als we meer lokaal gaan eten, wordt het verhaal achter de producten en hun makers belangrijker. En andersom, als we het verhaal van de makers kennen, kiezen we eerder voor dat product van dichtbij.

En ook onze historie is een inspiratiebron, als het gaat om vroegere innovaties, vergeten producten, energiezuinige oplossingen en circulair denken.

Er zijn zoveel verhalen te vertellen!

Partners

Sluit je ook aan bij onze Groene Cirkel?

Ben je voedselproducent, horeca-ondernemer of anderszins betrokken bij de regionale voedselketen? Wil je bijdragen aan verdere onderbouwing van het historisch perspectief? Ben je betrokken bij de instandhouding van ons regionaal erfgoed? Of ben je vanuit een ander perspectief geïnteresseerd om bij te dragen aan De Tuin van Holland? We horen graag van je!