Actueel

Kennis delen

Symposium ‘Bodem als basis voor gezondheid’

Woensdag 7 mei organiseren we samen met HarvestCare en het LUMC het symposium ‘Bodem als basis voor gezondheid’. Daarin verkennen we samen met wetenschappers de link tussen landbouwmethoden, vitaliteit van de bodem, voedselkwaliteit en menselijke gezondheid.

Lees meer »
Inspiratie

Grand Dessert: een verbinding tussen kunst, geschiedenis en eten

Bakvormen, puddingvormen, ijsmallen, oude kookboeken, serviezen, schilderijen, koninklijke menukaarten, ingerichte stijlkamers, toetjes in alle soorten en maten, handtassen en werk van hedendaagse makers – in 13 propvolle zalen vertelt het Haagse Kunstmuseum de geschiedenis van het toetje in de tentoonstelling ‘Grand Dessert’.

Lees meer »
Projecten

Het Nieuwe Nassen Inkoperscollectief introduceert het RotterBammetje

Het Nieuwe Nassen inkoperscollectief introduceert: het RotterBammetje. Samen met een groeiende groep Rotterdamse inkooppartijen zetten we zo een concrete stap richting een gezond, eerlijk en lokaal voedselsysteem. Het RotterBammetje – een broodjesconcept met lokale natuurinclusieve ingrediënten – verbindt regionale natuurinclusieve boeren rechtstreeks met grote afnemers.

Lees meer »
Kennis delen

10 handvatten om lokaal en natuurinclusief in te kopen

Lokaal & natuurinclusief inkopen mét behoud van keukencijfer? Bedrijfsleider Tess Smeman van de Rotterdamse Trattoria Sophia bewijst dat het kan. 75% van alle producten die ze inkoopt, is biologisch en ze koken met de seizoenen mee. Hoe kregen ze dat voor elkaar? Wat betekent dat voor de inkoop en de bedrijfsvoering? Wat vraagt dat van de leverancier? En is het ingewikkelder als je onderdeel van een horecaketen bent?

Lees meer »
Historie

Een culinaire tijdreis, 1000 jaar koken in Rotterdam

Van Rotta tot Roffa: wat aten Rotterdammers tussen toen en nu? Het boek Een culinaire tijdreis. 1000 jaar koken in Rotterdam duikt in de historie van Rotterdamse keukens. Verhalen die onder de grond verborgen liggen, in musea aan de muur hangen en opgetekend zijn in eeuwenoude kookboeken.

Lees meer »
Inspiratie

Vier duurzame koplopers beloond met Groene Michelin-ster

Maar liefst vier Zuid-Hollandse restaurants kregen een groene Michelinster uitgereikt: de restaurants Rotonde en Fermin in Rotterdam, De Dyck in Woubrugge en Triptique in Wateringen. Een fantastische erkenning van hun ecologische gastronomie, en een inspirerend voorbeeld voor hun collega’s in de horeca.

Lees meer »
Ambassadeurs

Waarde-Ringen voor drie voedselinitiatieven

De relatie tussen voeding en gezondheid had een prominente plaats op het tweede Gezond Verstand Festival dat PZH op 14 oktober organiseerde. In het kader van De Week van Ons Eten reikte zij aan HarvestCare, Oogst en Mensa Mensa de Waarde-Ring 2024 uit. Dit is een prijs voor initiatieven die zich actief inzetten om de relatie tussen boeren, tuinders en burgers te versterken.

Lees meer »
Projecten

Provinciale moestuin: eigen oogst in het bedrijfsrestaurant

Het Haagse provinciehuis heeft sinds eind 2023 een eigen moestuin van 300 m2 inclusief een kas. Voor Jacqueline Verschoor maakt het de cirkel rond: ze is voedingsdeskundige, kok in het bedrijfsrestaurant én heeft als ervaren tuinder de dagelijkse leiding over de moestuin.

Lees meer »
Kennis delen

De ene peen is de andere niet

De ene peen is de andere niet: onderzoek laat zien dat de hoeveelheid mineralen, polyfenolen en anti-oxydanten sterk varieert. Ook wanneer je biologische worteltjes onderling vergelijkt, of gangbare of regeneratief geteelde. De enige factor die het verschil verklaart? Bodemleven. Hoe rijker het bodemleven, hoe meer nutriënten in de 20 gewassen die Dan Kittredge onderzocht.

Lees meer »