Provinciehuis neemt eigen composteermachine in gebruik

Het Haagse provinciehuis heeft een eigen composteermachine in gebruik genomen. Daarmee verwerkt het cateringteam alle organisch afval uit de keuken en het restaurant zelf tot compost. “Nu gaat een deel van ons voedsel echt van bodem tot bord en weer terug”, vertelt kok en tuinder Jacqueline Verschoor. “Vanuit onze eigen moestuin naar het restaurant, en dan via de composteermachine weer de moestuin in.”

Op drukke weekdagen kookt het team voor gemiddeld 600 bezoekers in het bedrijfsrestaurant. Daarnaast verzorgen ze twee keer per week avondrestaurant en cateren ze het Lunchplein en diners van Gedeputeerde Staten. Al met al levert dat in een half jaar zo’n 6.000 kilo organisch afval. Ook alle koffiedik uit de talloze koffieapparaten gaat de composteermachine in, rond de 50 kilo per week, én het tuinafval uit de borders en plantenbakken rond het provinciehuis. Juist die mix zorgt voor een hoogwaardige compost. “We hebben het laten analyseren. Het voelt als hele fijne aarde en het ruikt naar maggi. Een geur alsof je groentesoep aan het koken bent.”

In 24 uur omgezet tot compost

De composteermachine zet het organisch afval in 24 uur om tot compost. Daarbij wordt het volume met 85% gereduceerd, dus 100 liter organisch afval levert 15 liter compost. Volgens de berekeningen van Jacqueline levert dit jaarlijks zo’n 1200 kilo compost. “Dat is teveel voor de tuin die we nu hebben. Maar de hovenier gebruikt het ook graag voor de borders en plantenbakken rond het provinciehuis. Verder stellen we het graag beschikbaar voor collega’s of buren met een tuin of balkon. Zo’n burendag is ook een goede gelegenheid om de mensen om ons heen te laten zien wat we als provincie allemaal doen.”

Hoe werkt een composteermachine?

Compostering is een natuurlijk proces dat door de composteermachine wordt versneld. In de machine zit een cultuur van bacteriën die wordt geactiveerd door zuurstof, warmte en voedsel. De composteermachine verwarmt het afval enigszins en schept het regelmatig om, zodat er zuurstof bijkomt. Dat creeert ideale omstandigheden voor de bacteriën, die het organisch afval omzetten. Het vrijkomende vocht wordt via ventilatie afgevoerd.

Minder CO2-uitstoot

Met de komst van de composteermachine verlaagt het cateringteam de CO2-uitstoot en bespaart het op de afvalverwerkingskosten. Nu het organisch afval in eigen huis verwerkt wordt, hoeft de afvalverwerker minder vaak langs te komen. Daarmee realiseren we een flinke afname van onze CO2-uitstoot. En mochten we dan toch nog steeds teveel compost hebben, dan neemt onze afvalverwerker het graag mee, als grondstof voor biogas.”

Oproep aan de collega's

Helaas kan nog niet al het organisch afval de composteermachine in. “De stroom met organisch afval uit het bedrijfsrestaurant is te vervuild, omdat mensen niet goed opletten in welke bak ze hun afval gooien. Het zou mooi zijn als we samen met alle collega’s ook die stroom kunnen vergroenen, zodat we die ook zelf kunnen verwerken.”