Woensdag 7 mei organiseren we samen met HarvestCare en het LUMC het symposium ‘Bodem als basis voor gezondheid’. Daarin verkennen we samen met wetenschappers de link tussen landbouwmethoden, vitaliteit van de bodem, voedselkwaliteit en menselijke gezondheid.
Wat heeft onderzoek inmiddels aangetoond? Waar wordt op dit moment aan gewerkt? Hoe kunnen we deze nieuwe inzichten toepassen en hoe brengen we ze naar de mensen toe? En, last but not least: hoe zou dat bekostigd kunnen worden?
Bodemleven en nutriëntendichtheid
Hoeveel vitaminen, mineralen en fytonutriënten zitten er eigenlijk nog in je groente, fruit, granen én vlees? Onderzoek laat zien dat dat flink kan variëren. Maar wat zijn daarbij bepalende factoren en hoe kun je als landbouwer de nutriëntendichtheid in je gewassen verbeteren? De Amerikaanse pionier Dan Kittredge doet al 15 jaar onderzoek naar nutriëntendichtheid en concludeert dat de kwaliteit van het bodemleven een cruciale rol speelt.
Voeding en gezondheid
Intussen worden we overspoeld door ‘een tsunami aan chronische welvaartsziekten’, aldus hoogleraar Hanno Pijl. Een van de belangrijkste risicofactoren is ons voedingspatroon. Niet alleen de voedselkeuzes die we maken, maar ook de kwaliteit van de voedingsmiddelen speelt daarbij een rol. Onderzoek laat steeds duidelijker zien dat het microbioom van de bodem nauw verbonden is met het menselijke darmmicrobioom.
De ziektelast van chronische welvaartziekten kost Europa jaarlijks meer dan 700 miljard euro. Bovenop deze nu al enorme financiële druk, verwacht het RIVM dat het aantal mensen met een of meerdere chronische aandoeningen in Nederland sterk zal stijgen – van 1,5 naar bijna 12 miljoen in 2050. De urgentie is dan ook groot.
Programma, sprekers en praktische informatie
Meer informatie over het volledige programma, de sprekers en alle praktische informatie: