Van Rotta tot Roffa: wat aten Rotterdammers tussen toen en nu? Het boek Een culinaire tijdreis. 1000 jaar koken in Rotterdam duikt in de historie van Rotterdamse keukens. Verhalen die onder de grond verborgen liggen, in musea aan de muur hangen en opgetekend zijn in eeuwenoude kookboeken.
Kookpotten, vetvangers, treeften en kachelpannen, opgegraven speelgoed-kookgerei en eeuwenoude zaden, pitten en botjes: aan de hand van archeologische vondsten uit Rotterdam vertelt culinair historicus Manon Henzen over eten en koken door de eeuwen heen.
Het boek laat zien hoe die opgegraven gebruiksvoorwerpen terug te vinden zijn op oude schilderijen en prenten van Rotterdamse kunstenaars of uit Rotterdamse collecties, onder meer van Museum Boijmans Van Beuningen.
Proef zelf de smaak van vroeger
Uit de historische kookboekencollectie van Bibliotheek Rotterdam zocht Manon Henzen bijpassende gerechten en bewerkte ze tot hedendaagse recepten. Zo proef je zelf de smaak van vroeger in je eigen keuken – met volop kruiden en specerijen, waarvan een deel al sinds de Romeinen en de Vikingen in onze keukens wordt gebruikt.
Dus maak zelf eens middeleeuwse fruitige graanpap. Of wat dacht je van roffioelen, warmoeskoekjes of roompuddinkjes uit 1514? Het recept van Deuse Geertjes vind je hieronder: koekjes van oud brood – een beetje vergelijkbaar met wentelteefjes, maar in dit oude recept zijn ze op smaak gebracht met rozenwater.
Inspiratiebron voor nu en later
Het boek vertelt ook het verhaal waar we ons als De Tuin van Holland door laten inspireren: hoe ons eetpatroon in de 17e eeuw in korte tijd sterk veranderde – door nieuwe inzichten over voeding en gezondheid, door nieuwe recepten, nieuwe ingrediënten en een groeiende land- en tuinbouw. Met de kennis van vroeger en nu kijken we vooruit naar de toekomst. Op weg naar een lekkere, gezonde en duurzame keuken voor iedereen.
'Roffa' nu: een culinair laboratorium
Het ‘Roffa’ van nu laat zien dat eetpatronen voortdurend veranderen. En nergens in Nederland is dat zo zichtbaar als in Rotterdam. Met meer dan 170 nationaliteiten is de stad een levend laboratorium, waar oude en nieuwe eetculturen samensmelten en nieuwe hoofdstukken toevoegen aan het culinaire verhaal van de stad. Dus laat je inspireren – door vroeger én nu!
Een culinaire tijdreis, 1000 jaar koken in Rotterdam
Het boek ‘Een culinaire tijdreis’ kwam tot stand in een samenwerking van De Tijdtrap, de archeologische presentatie in de Markthal, en diverse Rotterdamse kenniscentra.
Culinair historicus Manon Henzen (Eetverleden) verzorgde het grootste deel van de tekst, in samenwerking met conservator Alexandra van Dongen (Museum Boijmans van Beuningen), stadsarcheoloog Arnold Carmiggelt (Archeologie Rotterdam) en John Tholen, hoofdconservator erfgoedcollecties (Bibliotheek Rotterdam).
Ook Verhalenhuis Belvédère en de Rotterdamse SVO Vakopleiding Food in de Markthal leverden een bijdrage.