Vier duurzame koplopers beloond met Groene Michelin-ster

Maar liefst vier restaurants in Zuid-Holland kregen dit jaar een Groene Michelinster uitgereikt: De Dyck in Woubrugge, Rotonde en Fermin in Rotterdam en Triptyque in Wateringen. Een fantastische erkenning van hun ecologische gastronomie, en een inspirerend voorbeeld voor hun collega’s in de horeca.

Eigen visie

Er is geen vaste formule voor een Groene Ster. Elk restaurant geeft dan ook vanuit hun eigen visie invulling aan de criteria van Michelin. Zo kopen ze lokaal in bij boeren en tuinders in de omgeving of koken zelfs jaarrond uit eigen moestuin. Waarbij het ‘kop tot staart’-principe ook voor de groenten geldt: alles wordt gebruikt! En technieken zoals fermentatie zorgen voor unieke bereidingen en smaken. In onderstaande video’s vertellen de chefs over hun filosofie en hun werkwijze. Laat je inspireren en vooral: ga proeven!

De Dyck: zelfvoorzienend in het Groene Hart

In Woubrugge runt Martijn Koeleman de keuken van De Dyck. Hier komt het verhaal van land en keuken samen in een bijna volledig zelfvoorzienend restaurant. De grote moestuin op het voormalige akkerbouwbedrijf levert jaarrond 99% van alle groenten, fruit en kruiden. Wat niet direct op het bord belandt, wordt door het team gefermenteerd of op een andere manier bewaarbaar gemaakt voor een later seizoen.

Triptyque: 80/20 wordt 95/5

Bij Triptyque in Wateringen tilt chef Niven Kunz groenten naar een hoger niveau. De 80/20 verhouding tussen groenten en andere ingrediënten verschuift in het grote menu zelfs richting 95/5. Twee keer per week doet hij een ‘rondje Westland’ en selecteert hij hoogstpersoonlijk de beste lokale producten uit de omgeving.

Rotonde: verfijnde gastronomie met lokale producten

“We gooien termen als duurzaam, lokaal en groen in de blender,” stelt chef Jord Coree van Rotonde. “We houden ze in ons achterhoofd bij alle keuzes die we maken, bijvoorbeeld de herkomst van ingrediënten en het afval dat we creëren.” Verantwoordelijkheid nemen en transparant communiceren staat voor hen centraal. Binnen anderhalf jaar na de start kregen ze hun Groene ster en ook een Bib Gourmand.

Fermin: circulaire innovatie in Rotterdam

De filosofie van Fermin is: plukken, fourageren, fermenteren en koken op open vuur. “Wij werken in harmonie met de natuur, door te gebruiken wat de lokale omgeving op ieder moment te bieden heeft”, vertelt chef Remco van Erp. Zelfs voor het snijafval wordt gezocht naar eetbare oplossingen, onder meer via fermentatie. Het zorgt voor nieuwe smaken: “zo maken wij van het groenteafval onze trash spices.”

Impact reikt verder dan de eigen keuken

Sinds 2020 reikt de restaurantgids Michelin de Groene ster uit. Hiermee heeft duurzaamheid definitief een plaats in de gastronomie gekregen. Niet langer draait het alleen wat er op het bord ligt, maar óók, of juist, de weg erheen. Inspecteurs letten bij hun beoordeling dan ook op het gebruik van lokale en seizoensgebonden ingrediënten, voedselverspilling en afvalbeheer, energiegebruik en lokale betrokkenheid. In totaal hebben nu 23 Nederlandse restaurants een Groene Michelinster ontvangen.

De impact van de groene sterrenchefs reikt verder dan hun eigen keuken. Jonge koks en restaurateurs kijken naar deze voorlopers voor inspiratie en praktische oplossingen. Dit alles heeft weer invloed op inkoopbeleid, menusamenstelling en bedrijfsvoering. Een positieve verandering die impact heeft op de gehele keten, waarbij smaak, duurzaamheid en innovatie samenkomt.