Waarde-Ringen voor drie voedselinitiatieven

In het kader van De Week van Ons Eten reikte gedeputeerde Mariëtte van Leeuwen de Waarde-Ring 2024 uit aan HarvestCare, Oogst en Mensa Mensa. Dit is een prijs voor initiatieven die zich actief inzetten om de relatie tussen boeren, tuinders en burgers te versterken en het verhaal van ons voedsel vertellen. De uitreiking vond plaats tijdens het Gezond Verstand Festival dat de provincie Zuid-Holland op 14 oktober organiseerde voor een breed gezelschap van artsen, hoogleraren, wetenschappers, onderzoekers, GGD’ers, ambtenaren van gemeenten en provincie, stedenbouwkundigen, architecten en maatschappelijke organisaties.

Mariëtte van Leeuwen, gedeputeerde Gezondheid en Welzijn, benadrukte de urgentie: Zuid-Holland is de meest ongezonde provincie van Nederland. Nergens in Nederland zijn de verschillen in gezondheid zo groot als hier. De relatie tussen voeding en gezondheid had dan ook een prominente plaats op het festival.

Onze voedselomgeving is ongezond

“80% van de voeding in onze directe omgeving is ongezond. Voedselproducenten weten precies hoe ze hun eten onweerstaanbaar lekker moeten maken, zodat wij zwichten voor de verleiding van zoet, zout en vet,” zei journalist en schrijver Teun Van De Keuken in het panelgesprek. Overheidsingrijpen is nodig, vond hij. “Op elke hoek van de straat is ongezond eten voorhanden. Het is aan de overheid om die ongezonde omgeving te veranderen, en dat heeft niets met betutteling te maken. Dat is verantwoordelijkheid nemen.”

“Elke beleidskeuze raakt gezondheid,” stelde ook hoogleraar Jessica Kiefte-de Jong, RD, PhD. “Dat besef is hard nodig.” Dat zit ‘m ook in wat we kinderen en jongeren meegeven. “Samen eten is gezond en het brengt mensen ook nog eens bij elkaar. Het sociale aspect is krachtig,” reageerde gedeputeerde Mariëtte van Leeuwen. En we moeten het samen doen, stelde ze. “De grote gezondheidsverschillen in Zuid-Holland kan niemand alleen oplossen, daarvoor staan we samen aan de lat.”

Waarde-Ringen

Met de Waarde-Ring zet elke provincie 3 initiatieven in het zonnetje. De winnaars van de  Zuid-Hollandse Waarde-Ringen zetten zich elk op hun eigen manier in voor het motto van De Tuin van Holland: gezond voedsel voor iedereen.
  • Harvest Care zet gezond voedsel in als medicijn en slaat hiermee een brug tussen boeren, artsen, wetenschappers en inwoners met gezondheidsproblemen. Initiatiefnemers Zuzanna Zielinska en Nine Perdeck namen de prijs in ontvangst.
  • Oogst zette een nieuw en succesvol winkelconcept in de markt. Oprichters Joost van Schie en Fennie Lansbergen verkopen via de franchise-winkels producten van natuurinclusieve boeren en makers uit de omgeving. De grotendeels onbemande winkels maken deze laagdrempelig beschikbaar voor consumenten. De boeren krijgen een goede prijs voor hun producten en kunnen zo blijven investeren in ecologische voedselproductie.
  • Volkskantine Mensa Mensa is een laagdrempelige kantine, openbare kookwerkplaats, leer-werkplek, cursuscentrum, maaltijdservice, cateraar, kinderrestaurant én podium voor voedselrechtvaardigheid. Oprichters Floris Visser en Esther Matze ontvingen de Waarde-Ring voor het vergroten van de voedselvaardigheden van lokale bewoners en hun inzet om te komen tot een landelijke basisvoorziening voor goed en betaalbaar eten.

Provinciale moestuin

Ook het gedreven team van het bedrijfsrestaurant van het Provinciehuis was aanwezig  op het festival. Zij timmeren al jaren aan de weg en zetten grote stappen op het gebied van onder meer lokale inkoop, gezond aanbod en reductie van afval en verspilling. Sinds dit jaar beschikken ze ook over biologische groenten uit een eigen biologische moestuin met kas en compostering. Jacqueline Verschoor is ervaren moestuinier, voedingsspecialist én een van de koks van het Provinciehuis.

Catering volgens de uitgangspunten van De Tuin van Holland

Naast diverse initiatieven op het gebied van gezonde voeding was ook De Tuin van Holland op de markt aanwezig met een kraam met informatie over onze uitgangspunten en projecten. En alle hapjes en gerechten tijdens het Festival Gezond Verstand werden bereid op basis van de criteria van De Tuin van Holland: groente in de hoofdrol, producten uit het seizoen en zoveel mogelijk lokaal geproduceerd.

Meer lezen

Meer over de uitreiking van de Waarde-Ringen op de website van de provincie Zuid-Holland en een terugblik op het festival in het magazine Gezond Verstand Groeit.