Provinciale moestuin: eigen oogst in het bedrijfsrestaurant

Het Haagse provinciehuis heeft sinds eind 2023 een eigen moestuin van 300 m2 inclusief een kas. Voor Jacqueline Verschoor maakt het de cirkel rond: ze is voedingsdeskundige, kok in het bedrijfsrestaurant én heeft als ervaren tuinder de dagelijkse leiding over de moestuin.

“Als provincie sturen we aan op belangrijke onderwerpen zoals maatschappelijk, biologisch, sociaal en verantwoord”, vertelt projectleider Marcel Keijzer. “En als ik die vier onderwerpen bundel, denk ik aan een moestuin. Een tuin waar we in samenwerken aan vers en gezond voedsel. Maar ook waar je deelt wat je oogst.” Jacqueline beaamt het volmondig: “Voor mij is een moestuin niet alleen een bron van voedsel: het is ook een plek van verbinding, educatie, zorg voor de natuur en een manier om te inspireren.” Leerlingen van de Haagse Koetsveldschool voor speciaal onderwijs helpen bij het onderhoud van de tuin.

Jaarrond oogsten

Eind 2023 startte de aanleg en maakte Jacqueline het eerste zaaiplan. In de zomer leverde dat tomaten, paprika, spinazie, pepers, sla, andijvie, rode biet, palmkool, wortels, bonen en venkel van eigen teelt. En met een winterteelt van onder meer rode kool, boerenkool, broccoli, bieten en bloemkool kan er jaarrond geoogst worden. Daarmee levert de moestuin een bijdrage aan de doelstelling van het cateringteam om hun collega’s bij de lunch een breed aanbod aan groenten te bieden.

Zoetzure komkommers bij de Surinaamse bami

“De tuin is nog wat klein om er het hele bedrijfsrestaurant mee te voorzien”, aldus Jacqueline. “Maar van de bescheiden oogst is al het nodige in het bedrijfsrestaurant gebruikt. Zo hadden we al rucola en kropsla op de ‘Broodjes van de dag’. En pesto van verse basilicum, stamppot met tatsoi en het blad van radijsjes (ja, dat kun je eten). Maar ook de zoetzure komkommers bij de Surinaamse bami komen vaak uit eigen tuin. Net als onze verschillende cressen op de broodjes.”

Aandacht voor biodiversiteit

In het zaaiplan is ook ruimte voor kruiden en eetbare bloemen, met het oog op de biodiversiteit en de bestuiving. Jacqueline: “Denk bijvoorbeeld aan komkommerkruid, bieslook, rozemarijn, Oost-Indische kers en viooltjes. Daar genieten we zelf van, maar het zorgt ook voor een bijvriendelijke tuin. Belangrijk, want zo’n 80% van onze eetbare gewassen en wilde planten is afhankelijk van bestuiving. Ondanks dat het beter gaat met de bijensoorten in Zuid-Holland, gaat het nog steeds niet goed genoeg. En dat geldt ook voor andere bestuivende insecten. Daarom oogst ik sommige groenten ook bewust niet, maar laat ik ze doorschieten voor de bloemen. Zo gaan venkel en palmkool behoorlijk de hoogte in en geven dan prachtige bloemen.”

Bewustwording van collega’s

“De tuin is ook een bijzondere plek waar collega’s samen kunnen komen voor een kop koffie of lunch”, vertelt Jacqueline. De moestuin is toegankelijk zodat hij goed in beeld is bij de collega’s in het provinciehuis. “Dit is voor mij een geweldige manier om bij collega’s bewustwording te creëren over de oorsprong van ons voedsel en het belang van duurzaamheid. Daarnaast voelen steeds meer mensen de behoefte om zelf een moestuin te beginnen. De vraag naar biologische en lokale voeding groeit. Mijn missie is om anderen te laten zien hoe makkelijk het is om een kleine moestuin te beginnen. En om ze te laten ervaren hoe heerlijk zelf geteelde groenten smaken. De workshops ‘Natuurlijk moestuinieren’ die we in de zomer gaven zaten allebei vol! Daarbij kan er eigenlijk niets fout gaan, want wat je leert, neem je weer mee naar het volgende jaar.”